ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Home ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δικαιώματα

E-mail Εκτύπωση PDF

Δικαιώματα Πολυτέκνων - Τριτέκνων

Μετά την επιδρομή των αντιπολυτεκνικών μέτρων που λήφθηκαν πρόσφατα ενδέχεται να έχουν αλλάξει κάποια από τα δικαιώματα των πολυτέκνων - τριτέκνων και να μην έχει γίνει ενημέρωση των αντιστοίχων κειμένων. Παρακαλούμε για την επιείκια, την κατανόηση και τη βοήθειά σας, προκειμένου ο παρακάτω αλφαβητικός κατάλογος με τα δικαιώματα να γίνει κατά το δυνατόν πλήρης (τελευταία ενημέρωση: ΙΑΝ-2016).

1. Αστυνομία
Εισαγωγή στις Σχολές αστυνομίας σε ποσοστό 10% τέκνων πολυτέκνων

2. Αυτοκίνητο

3. Δάνεια Στεγαστικά
Οι 3-τεκνοι και οι πολύτεκνοι μέχρι πρότινος λάμβαναν στεγαστικά δάνεια με προνομιούχο επιτόκιο - επιδότηση από  ΟΕΚ και Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (υπό προϋποθέσεις). Στεγαστικά δάνεια για πολυτέκνους και τριτέκνους  (Ιούνιος-2009)   => Δημοσ-1 Δημοσ-2

4. Δήμοι

5. Δημόσιοι - Ιδιωτικοί Υπάλληλοι

6. Δικαστικά θέματα

7. Εισιτήρια

8. Εκπαιδευτικά θέματα
Μετεγγραφές φοιτητών. Η δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών 3-τέκνων ή πολυτέκνων οικογενειών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ επιλογής άλλαξε. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις σχετικές ιστοσελίδες της ΑΣΠΕ

Πολύτεκνοι Εκπαιδευτικοί.
Για ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τους πολυτέκνους εκπαιδευτικούς (ή προς διορισμό εκπαιδευτικούς) επικοινωνήστε με την ΠΕνΕΠ (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολυτέκνων).
Δείτε εμπεριστατωμένη μελέτη του κ. Μανώλη Χρυσόγελου (Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ): Τι ισχύει για τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς. (η ιστοσελίδα ενημερώνεται τακτικά) αλλά και την ιστοσελίδα της ΠΕΝΕΠ : www.polyteknoi.blogspot.com

Σχετικά με τις αποσπάσεις μεταθέσεις πολύτεκνων εκπαιδευτικών, δείτε εδώ.

9. Επιδόματα

Η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, το επίδομα τρίτου τέκνου και η εφάπαξ παροχή ύψους 2.000 ευρώ για κάθε νέο τέκνο καταργήθηκαν από 1/11/2012. Το δε πολυτεκνικό επίδομα αντικαταστάθηκε από 1/1/2013 από το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.  

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε ΕΔΩ.

10. Κατοικία (Στεγαστικά δάνεια, επιδότηση ενοικίου, κλήρωση κατοικιών,
φοροαπαλλαγές). Ενδιαφέροντα δημοσιεύματα (Απρ-2009) για την
επιδότηση ενοικίου =>   Δημοσ-1 Δημοσ-2
Απαλλαγή Φορου Κατοικίας

11. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ (βρεφονηπειακοί σταθμοί)
Τα τέκνα 3-τέκνων και πολυτέκνων οικογενειών γίνονται δεκτά κατά προτεραιότητα στους κρατικούς βρεφονηπειακούς σταθμούς. Δείτε το άρθρο 5 της σχετικής νομοθεσίας για τα κριτήρια επιλογής.

12. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι πολύτεκνοι ανάλογα με τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης δικαιούνται κάθε έτος δελτίων κοινωνικού τουρισμού

13. ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Τα σχετικά για την άδεια συμμετοχής σε λαικές αγορές των πολυτέκνων δείτε στο δημοσίευμα (2011).

14. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ (μειωμένα τιμολόγια ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ)
Μειωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ για πολυτέκνους με 4 τέκνα κάτω των
18 ετών (ανήλικα), ή προστατευόμενα.  Ως προστατευόμενα λογίζονται τα άγαμα τέκνα μέχρι 25 ετών που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένη σχολή εσωτερικού ή εξωτερικού, τα άγαμα τέκνα ηλικίας 18 μέχρι 20 ετών, που δεν σπουδάζουν, εφόσον είναι άνεργα και εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, και τα άγαμα τέκνα ηλικίας 25 μέχρι 27 ετών, που σπούδαζαν σε αναγνωρισμένη σχολή εσωτερικού ή εξωτερικού μέχρι την ηλικία των 25 ετών, εφόσον είναι άνεργα και εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μειωμένα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ για τριτέκνους και πολυτέκνους με
3 τουλάχιστον τέκνα κάτω των 23 ετών ή 25 ετών αν σπουδάζουν.
Τα μειωμένα τιμολόγια ισχύουν και για μονογονεϊκές οικογένειες με
3 τέκνα κάτω των 23 ετών. Δείτε τα σχετικά δημοσιεύματα
του τύπου (Μαίου 2009).
ΕΥΔΑΠ-1 ΕΥΔΑΠ-2 ΕΥΔΑΠ-3

15. ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Οι πολύτεκνοι και τα προστατευόμενα τέκνα τους (τα τέκνα μέχρι να συμπληρώσουν τα 23 χρόνια ή τα 25 αν σπουδάζουν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ) που κατέχουν πολυτεκνική κάρτα από το Σύλλογό τους πληρώνουν μειωμένο εισητήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Λεωφορεία, Μετρό). Δυστυχώς το μέτρο δεν ισχύει για τα αεροπλάνα και στα περισσότερα δρομολόγια πλοίων.

16. ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ
Δείτε τις αλλαγές του Σεπτ.-2012 στη σχετική νομοθεσία ΕΔΩ και σχετικές παλαιότερες πληροφορίες εδώ.

17. ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ
Πολύτεκνοι θεωρούνται όσοι έχουν 4 ή περισσότερα τέκνα. Κατ' εξαίρεση Χήρος/χήρα με 3 τέκνα θεωρείται επίσης πολύτεκνος. Για τους διαζευγμένους με 3 τέκνα θα πρέπει να υπάρχει δικαστική απόφαση διατροφής. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

18. ΠΡΟΙΟΝΤΑ (ΦΕΤΑ, ΡΥΖΙ, ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ, ΚΛΠ)
Οι πολύτεκνοι (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) δικαιούνται παροχής προϊόντων εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά συγκεκριμένο ποσό που εξαρτάται από τον αριθμό των μελών της οικογένειας, τις ηλικίες των τέκνων,  το αν έχουν ή όχι ανάπηρα μέλη στην οικογένεια - ιδιόκτητη κατοικία κλπ. Τα προϊόντα προσφέρονται (σε διαφορετικές χρονικές περιόδους κάθε χρόνο) από τους πολυτεκνικούς συλλόγους, δωρεάν στους δικαιούχους, όταν διατεθούν από τους αντίστοιχους κρατικούς φορείς. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν φέρει τα σχετικά δικαιολογητικά και το εισόδημά τους δεν ξεπερνά το πλαφόν που αναφέρθηκε παραπάνω.

19. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
Η πολύτεκνη οικογένεια δικαιούται προστασία σύμφωνα με το Νόμο. Δείτε σχετικές πληροφορίες από τις ιστοσελίδες της ΑΣΠΕ

20. ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ (εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές τέκνων 3-τέκνων και πολυτέκνων με ειδική μοριοδότηση, μειωμένη θητεία τέκνων 3-τέκνων και πολυτέκνων). Δείτε πρόσφατο έγγραφο ΓΕΕΘΑ. Δείτε επίσης και έγγραφο της ΑΣΠΕ για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές (Αυγ-2012)

21. ΤΟΚΕΤΟΣ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
- ΙΑΣΩ για το 5ο τέκνο και μετά.
- Ερρίκος Ντυνάν (για το 4ο τέκνο και μετά)

22. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.2 του άρθρου 1 του Ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α' 222) καταργήθηκαν τα αφορολόγητα ποσά λόγω τέκνων που προέβλεπε το Άρθρο 9 Παρ. 2 του Ν. 2238/1994, μετά τη θέσπιση του "ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων", το οποίο αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων.

 

 

ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

φθηνη ασφαλιση αυτοκινητου

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΛΥΨΕΩΝ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ασφαλιση ακινητου

Για Χρήσιμες Πληροφορίες κλικ στην εικόνα

πληροφοριες ασφαλισης


ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ασφαλιση υγειας

Με 130 Ευρώ/έτος ασφάλιση oικογενείας (κλικ στον σταυρό)

ασφαλεια υγειας

Σάββατο
22
Ιουλίου
Μαρίας Μαγδαληνής, Μαρκέλλης μάρτ.